Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije

WebQuest Zunal-metoda istraživačkog učenja - projekt Biomozaik

Prijavi se
Školska godina 2022./2023. Planirani datum realizacije 02.05.2023 18.30 - 20.00
Lokacija Osnovna škola Trilj Trilj POLJIČKE REPUBLIKE 18
Voditelj Sanda Stančić Broj mjesta 30 Polaznik/a 6 Slobodna mjesta 24
Trajanje (šk.sati) 3 Načini provedbe Online Oblik obrazovanja Predavanje/Radionica
Sažetak edukacije
WebQuest je obrazovni alat koji se koristi za uključivanje učenika u proces istraživačkog učenja temeljen na informacijama koje se nalaze na internetu. To može biti uvodna ili zaključna aktivnost, ili se može za koristiti za obrađivanje cijele nastavne teme. WebQuest omogućava učenicima istraživanje i otkrivanje informacija kroz važna pitanja, istraživanje resursa, rad u timovima, igranje uloga i prezentiranje rezultata istraživanja. Na primjer, vaši učenici mogu biti stručni kritičari, vlasnici hotela, izumitelji ili političari koji se kandidiraju na izborima. Nakon što definirate ulogu za svakog učenika, učenicima dajte resurse (koje ste ranije pregledali i procijenili ) koji će im pomoći da dovrše svoj WebQuest. Na ovaj način, učenje postaje smisleno i važno. Cilj WebQuesta nije napisati istraživački rad, već istražiti i otkriti sadržaj, a zatim podijeliti to novo znanje s drugima kroz prezentaciju. WebQuest nema ograničeno vrijeme realizacije. To može biti jedna tema ili to može biti aktivnost koja će trajati jedan ili dva dana ili čak jedan do dva mjeseca. Ovi oblici aktivnog učenja imaju sljedeće karakteristike: poticajni su za učenike jer su nova znanja (zaključci, rješenja, produkti) rezultat rada, refleksija i odluka koje učenici samostalno donose tijekom učenja; zahtijevaju od učenika više kognitivne razine mišljenja; potiču razvoj generičkih, tj. ključnih kompetencija (kao što su suradnja, kritičko mišljenje...); potiču međupredmetnu suradnju, kao i ostvarivanje očekivanja međupredmetnih tema; temelje se na temama i pitanjima koji izlaze izvan okvira učionice; pozivaju se na iskustva učenika ili potiču iskustveno učenje.
Područje obrazovanja
Upotreba informacijsko-komunikacijske tehnologije u učenju i poučavanju u odgojno-obrazovnom procesu
Mjesto događanja (Učionica)
predavaonica
Ciljna skupina
odgojno-obrazovni djelatnici
Ishodi
opisati i razmotriti metodu istraživačkog učenja WebQuest - oblikovati vlastiti scenarij istraživačke nastave koristeći zunal.com - izraditi osnovne elemente strukture WebQuest na svom primjeru - E14primijeniti WebQuest metodu u vlastitoj nastavi
Ključne riječi
istraživačko učenje, WebQuest, Zunal, konstruktivističko učenje
Napomene
Edukacija će se održati u online okruženje preko platforme EDUX na poveznici: https://edux.ci-sdz.hr/course/view.php?id=306 Ukoliko ste registrirani na platformu Edux, ulazite s postojećim korisničkim podacima, a kolegiju pristupate uz lozinku za samostalan upis koja glasi: biomozaik Ukoliko niste registrirani na platformu Edux, potrebno je najprije izraditi vaše korisničeke podatke, a nakon ulaska u Edux, kolegiju pristupate uz lozinku za samostalan upis koja glasi: biomozaik   Ukoliko budte imali problema prilikom registracije/prijave na edukacije, molimo kontaktirajte nas na info@ci-sdz.hr.
# Naziv
Bodovi s institucije