Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije

Kako koristiti GLOBE Data Visualization u nastavi prirodoslovlja - projekt Biomozaik

Prijavi se
Školska godina 2022./2023. Planirani datum realizacije 04.07.2023 17.00 - 18.30
Lokacija Osnovna škola GRADAC Gradac Ulica kralja Tomislava 2
Voditelj Ivica Štrbac Broj mjesta 16 Polaznik/a 1 Slobodna mjesta 15
Trajanje (šk.sati) 2 Načini provedbe Online Oblik obrazovanja Predavanje/Radionica
Sažetak edukacije
GLOBE program (Global Learning and Observations to Benefit the Environment) – Cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša, znanstveno je obrazovni program namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Ovim programom, učenici u neposrednom okruženju obavljaju kontinuirana mjerenja u području atmosfere, vode, tla i biljnog pokrova. Prikupljeni se podaci koje učenici prikupe unose se u jedinstvenu svjetsku bazu podataka GLOBE programa. Mjereći i opažajući značajke okoliša u istraživačkom području škole, učenici upoznaju i na neposredan način doživljavaju svoje okruženje, upoznaju znanstvene metode mjerenja, prikazivanja i tumačenja podataka, povezuju školska znanja s praktičnim i terenskim radom, razvijaju osjetljivost i pozitivan odnos prema okolišu. Rezultati učeničkih mjerenja i praćenja niza parametara iz okoliša više od 20 000 uključenih škola iz više od stotinu zemalja cijelog svijeta, slijevaju se u jedinstvenu GLOBE bazu podataka. Pristup podacima dostupan je sudionicima programa GLOBE, ali i drugim zainteresiranim sudionicima na mrežnoj stranici GLOBE. Cilj radionice je pokazati sudionicima kako koristiti GLOBE bazu podataka u redovnoj nastavi geografije, prirode ili biologije. U posljednjih nekoliko godina GLOBE je razvio nekoliko mobilnih aplikacija, najpoznatija GLOBE Observer, koja omogućava učenicima unos podataka na licu mjesta. Aplikacije pružaju mogućnost fotografiranja područja uzorkovanja i slanje svih prikupljenih podataka u istom trenutku. Razvojem aplikacija, GLOBE program omogućio je uključivanje građana u prikupljanje podataka, a ovom radionicom, osim što bi se sudionici upoznali s aplikacijom, postali bi članovi GLOBE “Citizen Science“.
Područje obrazovanja
Integracija suvremenih metoda i oblika rada u obrazovni proces (aktivne metode učenja i poučavanja, mentorski rad, projektna nastava…)
Mjesto događanja (Učionica)
predavaonica
Ciljna skupina
odgojno-obrazovni djelatnici
Ishodi
- objasniti složene utjecaje na obilježja klime koristeći GLOBE Data Visualization i GLOBE Observer - uraditi, očitavati i uspoređivati klimatske dijagrame koristeći GLOBE Data Visualization
Ključne riječi
GLOBE program, GLOBE Observer, GLOBE Data Visualization
Napomene
Edukacija će se održati u online okruženje preko platforme EDUX na poveznici: https://edux.ci-sdz.hr/course/view.php?id=306 Ukoliko ste registrirani na platformu Edux, ulazite s postojećim korisničkim podacima, a kolegiju pristupate uz lozinku za samostalan upis koja glasi: biomozaik Ukoliko niste registrirani na platformu Edux, potrebno je najprije izraditi vaše korisničeke podatke, a nakon ulaska u Edux, kolegiju pristupate uz lozinku za samostalan upis koja glasi: biomozaik   Ukoliko budte imali problema prilikom registracije/prijave na edukacije, molimo kontaktirajte nas na info@ci-sdz.hr.
# Naziv
Bodovi s institucije